Quapaw pisze:

Bowiem czyżby Boliwia za Hansa Kundta, a Paragwaj - za Stroessnera -> były państwami niemieckimi? Meksyk -> za cesarstwa - francuskim?

Wielu Indian tak wlasnie uwaza - andyjscy gorale nie czuja przynaleznosci do wspolczesnych granic, bo te granice zostaly stworzone przez znienawidzone biale elity - ergo, Indianie nie czuja sie byc Peruwianczykami, Boliwijczykami czy Ekwadorczykami, bo i tak jako obywatele drugiej kategorii nie maja za wiele do powiedzenia. (Pisze o tym szerzej w watku "Upadek i nowy początek Imperia Inków"). Rzad Evo jest pierwszym indianskim rzadem w historii Ameryki Poludniowej (pomijam peruwianskiego Alejandro Toledo, bo taki z niego Indianin jak z koziej d*** traba) - ale za wiele to nie zmienia, znani mi Ajmarowie nadal okreslaja sie jako Ajmarow a nie "Boliwijczykow" -bo dwa lata indianskiego rzadu nie sa w stanie zmienic dyskryminacji i segregacji istniejacej od 500 lat.
A powaznie:
Jak definiujesz "panstwo indianskie"?
Jesli definicja panstwa indianskiego byloby posiadanie ponad 50% populacji indianskiej, to Boliwia, Peru i Ekwador (i zaloze sie, ze tez co najmniej kilka z panstw srodkowoamerykanskich) prawdopodobnie w tej kategorii sie mieszcza. Co prawda znalezc rzetelne dane statystyczne w tej kwestii to bol glowy, bo zaleznie jak pytanie jest zredagowane, ta sama osoba moze sie okreslic jako Indianina lub nie - w Boliwii widzialam statystyki wg ktorych jest 16% Indian, i inne wg ktorych jest 90%!!!!
To kwestia gry slow - czy w pytaniu pisze sie "indio" (Indianin, slowo, ktore jest obelga), "indigena" (tubylec - najmniej obrazliwe), czy "campesino" (rolnik, co jest ostatnio modnym choc zupelnie absurdalnym synonimem Indianina - bo przeciez nie wszyscy Indianie pracuja na roli).
Quapaw pisze:
A co do 1) -> kładłem/kładę nacisk na "mają"/a nie "mieli".
Bueee, a ja juz chcialam wyciagnac moja ciezka artylerie i napisac dlugaaasnego posta z jeszcze dluzsza bibliografia, zawierajacego liste wszystkich panstw stworzonych przez Indian obu Ameryk, od 3000 p.n.e. (aha! cywilizacja na peruwianskim wybrzezu Pacyfiku, odpowiedzialna za zbudowanie najwiekszych piramid Nowego Swiata!!) az do europejskiego podboju.

Popsules mi zabawe

Quapaw pisze:
Indianie obu Ameryk! Będziecie kiedykolwiek mieć swoje własne państwo czy nie? Zależy Wam? Wystarczy - Atlantic City?
Glosuje za Boliwia. Tam w rezerwatach to umieszcza sie bialych ludzi

(to taki dowcip krazacy wsrod Ajmarow - chodzi o to, ze istnieja tylko nieliczne enklawy zamieszkane przez bialasow

usciski,
S