BARDZO PROSZĘ NIE MIESZAĆ BASKÓW Z KASZUBAMI, Kaszubów z kimkolwiek dobrze....
uzywanie podobnych porównań jest conajmniej ignoranctwem do potęgi entej, nigdy nie słyszałem o jakichkolwiek separatystycznych ruchach na terenie Zakopanego czy Nowego Targu a, tłe słyszałes te diachle, jo?
a wracając do tematu głównego to luzik, każdy naród ma prawo do samostanowienia. jeśli istnieje naród Kurdow, Basków, jakikolwiek... i chce mieć swoje państwo to kto i jakim prawem ma prawo do odmowy, oczywiście w większości tylko totalitarne mocarstwa, a jakoś się wyrwała po kilkudziesięciu latach z gmachu ONZ jakaś forma, która pozwala "narodom tubylczyml" podjąć taką walke, szkoda, że nie ogólnoświatowa pokojowa forma dla wszystkich narodów,
nie wszyscy wodzowie i to nie tylko wśród narodów tubulczych ameryk byli przykładnymi i madrymi władcami, różne były przyczyny podejmowanych walk, ale cóż z czasem po owocach ich działań będziemy widzieli kto i co, czyż poza tym czasem i tak nie bywało w historii ludzkiego rodzaju, że watażka stawał się bohaterem narodowym całkiem przypadkowo,
jestem za zniesieniem wszelkich granic państwowych i prawem do samostanowienia narodów co do swojego prawa do państwowości, niby jedno z drugim w sprzeczności, ale to tylko z pozoru,
pozdrawiam
Obłużowszczyk
ps, w czasie kilkugodzinnej rozmowy z pewnym Kazachem zadałem mu pytanko:
czy kiedykolwiek Kazachowie walczyli o ziemię miedzy sobą?
koleżka stwierdził, że na kilkukrotnie większej przestrzeni niz Polska, żyje kilkanaście razy mniej Kazachów - to niby o co walczyć, chcesz = bierz,
a co z Rosjanami?
- no dla nich też starczyło
|