3bobry pisze:
Czy to prawda (tak znalazłam w literaturze), że Czarne Stopy są nazywane w USA Blackfeet, a w Kanadzie Blackfoot?
Tak, to prawda.
Nie wiem tylko, czy nazywani są wlasnie tak, jak to pani przedstawiła, czy odwrotnie. Tego nie zapamiętałem.
Wiem to od Indianina wlaśnie z plemienia Czarne Stopy.
Kilka lat temu byłem w "Eldorado Town" przy miasteczku Templin na trenie byłego NRD. Często odbywają się tam festyny z udziałem zapraszanych Indian.
W jednym z westernowych budynków miesci się "Indian Trading Post". Siedział tam pewien Indianin zajęty jakimś eksponatem na sprzedaż. W kilku miejscach natrafiłem na jedno z tych określeń i zapytałem czy on własnie należy do tego plemienia. Potwierdził. Wtedy przypomniała mi się książka A.Fiedlera "Mały Bizon". I była tam gdzieś mapa Ameryki Północnej. Zakreśliłem na niej pewien obszar na terenie Kanady i USA, i zapytałem, czy to na tym terenie zamieszkiwali owi Blackfeet z przylegającym na południu Fort Benton (znałem to z książki). Natychmiast to potwierdził, spoglądając na mnie wyraźnie zaskoczonym wzrokiem. Nagle stał się o wiele rozmowniejszy.
Powiedzał, że to biali Amerykanie wymyślili sobie na nich takie określenia. Że oni nigdy o Indianach nie mieli wielkiego pojęcia. W każdym razie potwierdził istnienie obydwu określeń.
ALE SIĘ NAOPOWIADAŁEM.
Wszystko dlatego, żeby moje potwierdzenie nie zabrzmiało, jak wyssane z palca. *(można to sprawdzić w "Eldorado" Templin)