Indiańskie forum

Forum o Indianach
Dzisiaj jest 20 maja 2018 17:39

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
MATEUSZ
 Tytuł: Potrawy i przepisy
Źródło:
PostWiadomość wysłana.: 13 maja 2005 22:01 
Offline
Administracja
Awatar użytkownika

Rejestracja: 28 kwietnia 2005 16:20
Posty: 479
Lokalizacja: Jaworzno
Płeć: Mężczyzna
Zapraszam do wpisywania smakołyków które są/były gotowane przez indian.


PS prosze tylko wpisywać przpisy inne posty będą usuwane, a autor może się spodziewać upomnień.

_________________
Zalogowanych zapraszam do pisania a gości do rejestracji.
www.sklepbezglutek.pl - zapraszam do sklepu z żywnością bezglutenową i niskobiałkową. Makarony, chleby, zdrowa żywność. Wysyłane od ręki bez ryzyka utraty świeżości w trakcie dostarczania.


Na górę  || 
 Wyświetl profil My Galeria Zdjęć WWW  
Bot Reklamowy Reklama
 
Na górę
Drzewian
 Tytuł:
Źródło:
PostWiadomość wysłana.: 13 maja 2005 22:34 
Offline
Administracja
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 maja 2005 17:01
Posty: 431
Lokalizacja: Loża Szyderców
Płeć: Nie określono
Przed rozpoczęciem wpisywania przepisów kuchni indiańskiej polecam zapoznanie się z przepisami, które można znaleźć na :

http://www.huuskaluta.com.pl/marekc/kuchnia.php

pozwolę sobie zacytować kilka słów wstępu :

"Indiańska kuchnia" nie jest zbiorem tylko typowych dla Indian i tylko przez nich przyrządzanych pokarmów.
Jest tu to wszystko o jedzeniu, co w jakiś sposób wiąże się z Indianami. Są więc jadłospisy, ciekawostki kulinarne no i przepisy.
Te ostatnie jednak nie zawsze są przepisami samych Indian, ale są przytoczone z tego względu, że albo do ich wykonania wykorzystuje się składniki pochodzące pierwotnie z Ziemi Indian, albo też dlatego, że ich nazwa mocno wiąże się z samymi Indianami, lub też z zamieszkiwanymi przez nich terenami.
A tak jak różnili się między sobą poszczególne plemiona indiańskie, tak i też różnił się sposób ich odżywiania. Może więc na początek przyjrzymy się nieco tym różnicom, przemierzając obie Ameryki od Alaski do Ziemi Ognistej.


miłej lektury i owocnego eksperymentowania z kuchnią indiańską


Na górę  || 
 Wyświetl profil WWW  
Drzewian
 Tytuł:
Źródło:
PostWiadomość wysłana.: 10 października 2006 19:22 
Offline
Administracja
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 maja 2005 17:01
Posty: 431
Lokalizacja: Loża Szyderców
Płeć: Nie określono
Na zlocie pieknie rozkwitala kuchnia polowa czy to pod postacia sprzedawanych placuszkow /czy jak je tam nazwac/ czy tez serwowanych "półchlebków" w TDK. Sporo przepisów jest na roznych stronach indianistycznych jednakze na naszym forum w tym temacie cisza , wiec przerywajac ta cisze chcialbym podac przepis na tortille, któr już , jak podaja źródła, Aztekowie piekli na kamiennych paleniskach. Oto przepis :

TORTILLAS

300 g mąki kukurydzianej
150 g mąki pszennej
100 g margaryny
sól

1. Z obu rodzajów mąki, tłuszczu i wody /1 - 1,5 filiżanki/ zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
2. Podzielic ciasto na kawałki wielkości jajka i zostawić na kilkanaście minut
3. Ciasto rozwałkować na placki wielkości talerzyka deserowego i smażyć na patelni posmarowanej tłuszczem, jak naleśniki.

A smakoszom podaje jeszcze jeden przepis do wypróbowania :

ZUPA DYNIOWA INDIAN PUEBLO
Składniki:
1 łyżka masła lub oleju, posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek), 1 posiekana zielona papryka, 1 duża posiekana cebula, 1 łyżeczka suszonej mięty, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 350 g dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej, 500 ml rosołu z kury, 1 łyżka mąki, 120 ml śmietany lub mleka, posiekana świeża kolendra do przybrania.

Przygotowanie:
W dużym garnku stopić masło. Pomidory, paprykę i cebulę z dodatkiem mięty, cukru i gałki muszkatołowej dusić przez 5 min. Dodać dynię i rosół. Wszystko razem zagotować i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i przez 15–20 min utrzymywać zupę w stanie lekkiego wrzenia. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i zaprawić tym zupę. Przed podaniem posypać listkami kolendry.


to powodzenia i smacznego życzę :)

_________________
Drzewa...można żyć między nimi, prawie ich dotykać, a i tak nie pojmie się, o czym myślą i mówią...


Na górę  || 
 Wyświetl profil WWW  
MałaStopa
 Tytuł:
Źródło:
PostWiadomość wysłana.: 15 października 2006 19:28 
No to ja też coś dorzucę :)

Fasola Anasazi
Składniki:
- 1 duża cebula
- szynka (najlepiej z kością)
- 2 filiżanki suchej fasoli+ woda do gotowania
- dużo czosnku, sól i pieprz

Fasolę gotować prawie do miękkości,pilnując, by cały czas przykrywała ją woda. Dodać szynkę, grubo pokrojoną cebulę i (jeśli ktoś lubi)czosnek. Kontynuować gotowanie, aż fasola będzie miękka, zaś mięso najlepiej żeby aż odstało od kości. Wówczas jednocześnie otrzymamy rosół. :)

Babeczki łososiowe
Składniki:
-1 funt konserwowego łososia (rozdrobnionego)
-4 zmiażdżone owoce jałowca
- 1/3 filiżanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka lekko ubite
- 2/3 filiżanki mleka

Wymieszać wszystkie składniki, nałożyć do natłuszczonych foremek, piec w umiarkowanej temperaturze 30 min.
Podawać na gorąco lub na zimno.

Źródła:
http://www.nativetech.org/recipes/recipe.php?recipeid=3
http://thewildwest.org/interface/index.php?action=509


Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2007 18:15 przez MałaStopa, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę  || 
  
 
Indy
 Tytuł:
Źródło:
PostWiadomość wysłana.: 18 października 2006 16:15 
Offline
User

Rejestracja: 15 czerwca 2006 17:09
Posty: 28
Lokalizacja: Waw
Płeć: Nie określono


Na górę  || 
 Wyświetl profil  
 
MałaStopa
 Tytuł:
Źródło:
PostWiadomość wysłana.: 18 października 2006 18:21 
A ja też cuś mam i wkrótce będzie tu więcej przepisów :wink: :

http://www.dakota.ovh.org/kuchnia.html


Na górę  || 
  
 
MałaStopa
 Tytuł:
Źródło:
PostWiadomość wysłana.: 11 lutego 2007 10:51 


Na górę  || 
  
 
MałaStopa
 Tytuł:
Źródło:
PostWiadomość wysłana.: 17 marca 2007 13:34 
Traditional Indian Fry Bread

-1 opakowanie suchych drożdży
-3 filiżanki ciepłej wody
-1 łyżka stołowa soli
-1 łyżka stołowa cukru
-6 filiżanek mąki
-2 łyżki stołowe oleju
- 1/2 filiżanki mąki kukurydzianej

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z solą i cukrem. Trzymać w cieple pod ręcznikiem 5 min. Dodać mąkę i olej. Wymieszać, wyłożyć na stolnicę i ugniatać aż zrobi się gładkie ciasto. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć ręcznikiem na 1 i 1/2 godziny. Zagnieść z mąką kukurydzianą. Zrobić 2 kule z ciasta. Rozwałkować na 12 calowe krążki o grubości 1/2 cala. Pociąć na 2-calowe kwadraty i wrzucać na gorący olej. Po usmażeniu osuszać papierowym ręcznikiem i posypywać cukrem pudrem.
Smacznego :wink:

Źródło: http://www.angelfire.com/ok/nightowlsgazebo/recipe.html

(1cal=2,54cm)


Na górę  || 
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group
Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson. Stone textures by Patty Herford.
With special thanks to RuneVillage